direct naar inhoud van 5.9 Archeologie
Plan: Herinrichting Tramplein 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPTRAM2013-va01

5.9 Archeologie

5.9.1 Beleidskader

In de nieuwe Wet op de archeologische monumentenzorg (een wijziging van de Monumentenwet 1988) stellen Rijk en provincie dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.

De gemeente Purmerend heeft in 2009 een eigen archeologisch beleid opgesteld (archeologische beleids- en advieskaart) en daar een archeologische verwachtingskaart bij vervaardigd. Een archeologische verwachtingskaart is een voorspellingskaart waarop verwachtingen met betrekking tot de situering van (nog) onbekende archeologische vindplaatsen zijn vertaald in termen van vlakken en zones. Op de kaart worden zones aangegeven met verschillende verwachtingen: hoge, middelhoge of lage verwachting. De archeologische verwachtingskaart vormt de basis voor het opstellen van een beleidsadvieskaart, die vervolgens kan worden gebruikt voor de toetsing van ruimtelijke plannen op de mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden. Het bestemmingsplan vormt het belangrijkste instrument voor de archeologische monumentenzorg. Voor gemeenten kunnen de door deskundigen opgestelde archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaarten als leidraad worden gebuikt voor zowel de planologische bescherming van archeologische waarden in het ruimtelijke plan als voor het vaststellen van het benodigde archeologisch onderzoek dat bij voorbereiding van ruimtelijke plannen moet plaatsvinden.

Ter plaatse van een lage archeologische verwachtingswaarde is er geen noodzaak om een verkennend archeologisch onderzoek uit te voeren voordat nieuwe bouwactiviteiten plaatsvinden. Ter plaatse van een hoge en middelhoge verwachtingswaarde dient bij grondwerkzaamheden eerst een verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd door een hiertoe gecertificeerd bureau.

5.9.2 Analyse

Een gedeelte van het plangebied is aangewezen als gebied met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. Dit gebied is op de verbeelding als zodanig aangeduid. De regels van dit bestemmingsplan bevatten voorschriften die deze waarden moeten beschermen. Het project zelf behelst het verleggen van een aantal rijbanen. Dit tast de archeologische waarden niet aan. Voor de bouw van het chauffeursverblijf is geen onderzoek nodig, qua oppervlakte blijft het onder de grens die in de beleidsnota 'Archeologie in Purmerend' (2009) voor het doen van een onderzoek gesteld is (500 m2). De fietsenstalling kan niet als gebouw gezien worden, met uitzondering van het toiletgebouwtje wat hieraan vastgebouwd wordt. Dit blijft ook ver onder de 500 m2, ook indien opgeteld bij het chauffeursverblijf. Een zeer klein gedeelte van het plangebied ligt in een zone met hoge archeologische verwachtingswaarde. De bebouwing die hier plaatsvindt blijft ver onder de 100 m2 die hier als ondergrens voor het doen van onderzoek is gesteld.

5.9.3 Conclusie

De in het plangebied aanwezige archeologische waarden worden door de regels die in dit bestemmingsplan zijn opgenomen, voldoende beschermd.